Kluis certificaat

 

Certificaat

 

Normeringen

Geteste en niet geteste kluizen.

Over het algemeen kun je stellen dat  niet geteste kluizen uit Azië en Oost Europa komen. Dit zijn de landen, die goedkoop produceren en dan ook  zo goedkoop mogelijke kluizen maken. Op het oog zien ze er best sterk uit! Helaas zijn de gebruikte materialen vaak zwak (geen staal maar blik) en is de gebruikte elektronica slecht en storingsgevoelig. Een beetje inbreker kraakt deze kluizen met een schroevendraaier of kleine koevoet.  Deze kluizen vindt u vooral bij bouwmarkten en op internet zoals bij sites als:  “Wij zijn de goedkoopste”, “Mis ons voordeel niet” en kortingen tot wel 40%” . Neemt niet weg dat zo’n kluis nog altijd beter is, dan uw spullen in de kast te leggen.

Als een kluis wel een normering heeft, betekent dit dat hij getest is door een onafhankelijk instituut. Er zijn verschillende instituten, maar de belangrijkste is wel de Duitse VDMA norm. Dit instituut test de kluizen en deelt ze vervolgens in in CEN normeringen. Hoe hoger het cijfer achter de normering, hoe beter de kluis weerstand biedt aan een inbraakpoging. De verzekeraars hebben hier vervolgens weer een waardeindicatie of waardeberging aan gehangen. Dat betekent dat de inhoud van de kluis is verzekerd tot aan een bepaald bedrag.

Hieronder in de tabel kunt u de opbouw zien:

Cen 0                  € 7000,-

Cen I                   € 9000,-

Cen II                  € 23.000,-

Cen III                 € 36.000,-

Cen IV                 € 55.000,-

Cen V                  € 82.000,-

Cen VI                 € 91.000,-

Er zijn nog een paar andere normeringen, die geaccepteerd worden door de verzekeraars.

 

Wat in ieder geval niet meer geaccepteerd wordt, is de SAFE normering. Deze normering was in het leven geroepen door de Nederlandse importeurs en werd aan Chinese kluisjes gekoppeld.

 

Om te voorkomen dat Chinese kluisje hier als nog een normering kunnen krijgen, hebben de verzekeraars besloten dat een kluis voor acceptatie een Europees certificaat moet hebben:

EN-1143-1

Let hier dus goed op!

Tevens  bestaan er nog de tetsten voor brandwering:

Din 4102 :  Staat voor een half uur brandwerend. In de praktijk zal een kluis met deze normering het waarschijnlijk niet zo lang uithouden.

S60P:  Staat voor een uur brandwerend, wordt in de praktijk ook echt gehaald.

S120P: Staat voor 120 minuten brandwerend.  De test van de S60P en deze test zijn gelijk.

Er zijn nog brandtesten voor het opslaan van Data. Deze kluizen moeten nog veel beter de hitte/tempratuur buiten houden.

In een kluis met S60P mag de binnentempratuur na een uur (S60P) of na twee uur (S120P) nog 175 graden zijn (de ontbrandingstemperatuur van papier). In een data-kluis mag deze maar 48 graden zijn!

S60DIS: Staat voor een uur brandwerend voor data.

S120DIS: Staat voor twee uur brandwerend voor data.

Dit is in het kort wat informatie over de normeringen, natuurlijk is er veel meer te vertellen. Maar om het echt goed te kunnen vertellen kunt u het beste naar onze showroom komen.

Wilt u meer weten over normeringen? Bel u ons gerust.  Wij weten hier alles van. Ook over verzekeringskwesties kunt u ons bellen. Wij overleggen geregeld met de verzekeraars. U kunt ook uw verzekeraar vragen contact met ons op te nemen. Wij kennen de regels van de verzekeraars.